Dicționar financiar-bancar

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Anuitate

Suma de bani platita anual, o anumita perioada de timp de catre debitor, pentru rambursarea unei sume de bani. Anuitatile pot fi anticipate (la inceputul perioadei: luna, trimestru, semestru, an) sau posticipate (plata are loc la sfarsitul perioadei: luna, trimestru, semestru, an).

Activitati bancare autorizate

Transferuri de fonduri intre titularii de conturi; emiterea de garantii si asumarea de angajamente; tranzactii in cont propriu sau in contul clientilor cu instrumente monetare negociabile (cecuri, cambii, certificate de depozit), valuta, instrumente financiare derivate, metale pretioase, valori mobiliare; intermedierea in plasamentul de valori mobiliare si oferirea de servicii legate de aceasta; administrarea de portofolii ale clientilor, in numele si pe riscul acestora; custodia si administrarea de valori mobiliare; depozitarea pentru organismele de plasament colectiv de valori mobiliare; inchirierea de casete de siguranta; consultanta bancara; operatiuni de mandat.

Banca

Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare - incasari si plati; constituirea de depozite si acordarea de credite, transferuri de disponibilitati prin intermediul conturilor bancare, efectuarea de operatiuni pe piata interbancara si in relatiile cu BNR. In functie de modul de constituire, bancile pot fi: banci de emisiune, banci comerciale, banci de credit ipotecar, banci mutuale, banci specializate, etc.

Banca Nationala a Romaniei (BNR)

Este banca centrala a statului roman si are drept obiectiv principal asigurarea stabilitatii monedei nationale, pentru a contribui la stabilitatea preturilor.Activitatea acestei banci este reglementata de Legea nr. 101/1998. BNR raspunde de elaborarea si aplicarea politicii monetare, valutare, de credit, de plati; autorizarea si supravegherea prudentiala a bancilor din sistem. Este o banca investita cu functii de emisie a monedei si de manevrare directa sau indirecta a volumului si costului creditului la nivel national. Atributia principala a bancii centrale este de a asigura stabilitatea monetara si de a veghea la compatibilitatea acesteia cu expansiunea economica. Ea regleaza lichiditatea,

apeland la sterilizarea masei monetare aflate in circulatie, precum si la injectarea de lichiditate in sistem atunci cand este nevoie; organizeaza platile prin compensatie intre banci, si joaca rolul de corespondent cu bancile centrale din strainatate; participa la elaborarea bugetelor administratiei publice centrale prin acordarea de consultanta in ceea ce priveste stabilirea conditiilor imprumuturilor sectorului public; participa in numele statului la negocieri externe in probleme financiare, monetare, valutare, de credit si de plati; indeplineste obligatiile Romaniei ce-i revin in calitate de membru FMI; actioneaza ca agent al statului, pe baza unor intelegeri cu Ministerul Finantelor, in efectuarea unor operatii cu titluri de stat; gestioneaza rezervele internationale ale Romaniei. BNR este condusa de un consiliu de administratie, un guvernator, un prim - viceguvernator si doi viceguvernatori.

Bancruta

Stare de incetare a platilor din vina debitorului, declarata de tribunal. In aceasta situatie se afla persoanele fizice sau juridice care efectueaza fapte de comert si carora li se constata nereguli financiare, acte de neglijenta sau imprudenta, acte de frauda in dauna creditorului si declarate de tribunal ca fiind insolvabile. Bancruta atrage asupra acestuia in mod automat falimentul cu toate consecintele aferente. Exista doua tipuri de bancruta: bancruta frauduloasa si bancruta simpla.

Bonitate

Capacitatea debitorului de a face fata obligatiilor de plata la scadenta. Pentru determinarea bonitatii se tine cont de o serie de indicatori, cum ar fi: lichiditatea, solvabilitatea, rentabilitatea, gradul de indatorare al debitorului, etc.

Capacitate de plata

Posibilitatea agentului economic de a putea face fata unor obligatii pe termen scurt; se determina ca raport intre activele curente (stocuri, creante, numerar) si datoriile curente (datoriile pe termen scurt, mai mic de un an: credite de trezorerie, datorii fata de salariati, fata de bugetul statului, fara de furnizori, etc).

Capital Bancar

Resurse banesti aflate la dispozitia unei banci si care va fi utilizat pentru acordarea de credite sau pentru realizarea unor operatiuni autorizate.

Capital permanent

Reprezinta sursele sigure ale unei intreprinderi;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dictionar financiar-bancar.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 816 cuvinte
Nr caractere:
29 207 caractere
Marime:
74.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
definitii, termeni, banci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!