Noțiuni de proiectare a scărilor la clădiri cu funcțiuni civile

Previzualizare curs:

Extras din curs:

CAPITOLUL 1

NOTIUNI DE PROIECTARE A SCARILOR SI RAMPELOR, LA CLADIRI CU FUNCTIUNI CIVILE

Terminologie

In conceptia acestui curs, termenii de mai jos, prezentati in ordine alfabetica, au urmatoarea semnificatie:

1 balustrada caz particular de parapet alcatuit in general din elemente verticale (balustri) si/sau orizontale, la care predomina "golul" (in relatia plin-gol)

2 casa scarii Spatiul delimitat de pereti in care este inchisa scara

3 ciubuc parte frontala a treptei, iesita din planul contratreptei, cu rol decorativ

4 contratreapta suprafata verticala, care face legatura intre doua trepte

Observatie: se pot realiza scari cu trepte, fara contratrepte

5 intrados (al scarii) partea de dedesubt a rampei, care se vede de pe podestul sau de pe rampa aflata la o cota inferioara. Poate fi neted sau cutat.

Observatie: se poate utiliza, cu aceeasi semnificatie, si termenul de extrados al scarii

6 inaltime libera spatiul de circulatie cuprins intre limitele finite a doua rampe (13) suprapuse sau o rampa si elementele planseului (respectiv pardoselii), masurat pe perpendiculara la linia pasului, de la buza treptei finite (respectiv fata pardoselii podestelor), pana la fata finita a intradosului rampei sau a grinzilor de podest (fig. 1.)

7 latime libera spatiul de circulatie, cuprins intre suprafetele finite ale elementelor ce limiteaza scara catre rampa (13) (intre perete si balustrada, intre doi pereti, intre perete si vangul lateral, intre doua balustrade sau doua vanguri ale aceleiasi rampe - masurat cu sau fara trepte- sau aceluiasi podest)(fig. 2)

8 linia pasului linia pe care se masoara in proiectie orizontala latimea treptelor (l) si care indica grafic sensul de urcare. In cazul scarilor curbe sau balansate, linia pasului se considera la 50 cm de la mana curenta, dinspre arcul mic al curbei, pentru rampe cu latimea pana la 1,00 m si la 60 cm pentru rampe cu latimea mai mare de 1,00.

9 mana curenta element constructiv prevazut la partea superioara a parapetului/balustradei sau pe peretele adiacent unei scari sau unei rampe, avand rolul de sprijin pentru persoanele ce utilizeaza scara sau rampa

10 muchie de treapta muchia care reprezinta intersectia dintre planul orizontal si planul vertical al treptei (fig.3) .

11 parapet element constructiv vertical, plin sau cu goluri, care asigura protectia persoanelor care circula sau stationeaza pe traseul scarii sau rampei (inclusiv al podestului)

12 podest element constructiv orizontal (de plecare, sosire si/sau

Notiuni de proiectare a scarilor si rampelor, la cladiri cu functiuni civile intermediar) prevazut pentru legatura cu etajul si respectiv pentru odihna persoanelor care circula pe scara sau rampa

13 rampa element constructiv de circulatie, inclinat, prevazut cu/fara trepte, ce face legatura intre niveluri, respectiv intre elementele orizontale (podeste) ale diverselor niveluri.

NOTA: "Rampele" ce fac obiectul prezentului normativ sunt rampele fara trepte. Rampele cu trepte fac parte integranta din subansamblul "scara" (14). In acest caz termenul "rampa" se poate folosi fara precizarea "de scara", daca din context se intelege ca este vorba de rampe cu trepte, deci de "rampe de scara".

14 scara subansamblu constructiv care serveste la circulatia pietonala intre doua sau mai multe niveluri si care este alcatuita din rampe cu trepte si eventual podeste

15 scara exterioara deschisa scara amplasata in exteriorul constructiei, independenta sau alipita acesteia pe maximum trei laturi

16 scara interioara deschisa scara amplasata in interiorul constructiei, in holuri, vestibuluri atriumuri etc. fara a fi intr-o casa proprie a scarii

17 scara interioara inchisa scara amplasata in casa proprie, astfel conformata incat sa raspunda conditiilor de izolare si protectie in caz de incendiu.

18 scara cu intoarcere caz particular de scara cu mai multe rampe drepte, in care acestea sunt orientate unele fata de altele la un unghi oarecare (cel mai frecvent intoarceri la 1800, sau la 900)

19 scara monumentala scara care urmareste realizarea unui efect arhitectural deosebit, astfel alcatuita incat sa asigure (daca este cazul) si evacuarea in caz de pericol

20 scara principala scara ce poate asigura circulatia functionala din cladire.

21 scara cu rampe curbe scara ce are rampele curbe (de diverse forme) continue sau intrerupte cu podeste si la care treptele converg la unul sau mai multe centre de curbura.

22 scara cu rampe drepte scara ce are una sau mai multe rampe drepte, continue sau intrerupte cu podeste

23 scara dreapta caz particular de scara cu rampe drepte, unde rampele si podestele sunt in prelungire, pe aceeasi directie

24 scara secundara scara pentru circulatia secundara, servind toate nivelurile sau numai o parte dintre ele si care poate asigura si evacuarea, daca este alcatuita si dimensionata corespunzator

25 scara abrupta cu trepte foarte inalte scara cu trepte ce au inaltimea cuprinsa intre 22,6 si 30,0 cm

26 scara balansata scara cu una sau mai multe rampe drepte, la care anumite portiuni din rampa sunt curbe (pe zona de schimbare a directiei), sau scara alcatuita dintr-o rampa dreapta si una curba, cu sau fara podest intermediar. Scara cu trepte balansate (31).

27 scara cu trepte inalte scara cu trepte ce au inaltimea cuprinsa intre 17,6 si 22,5 cm

Notiuni de proiectare a scarilor si rampelor, la cladiri cu functiuni civile

28 scara cu trepte joase scara cu trepte ce au inaltimea mai mica de 16,5 cm

29 scara cu trepte obisnuite scara cu trepte ce au inaltimea cuprinsa intre 16,6 si 17,5 cm

30 treapta suprafata orizontala, cu latime relativ mica, situata pe verticala la distanta egala fata de celelalte trepte.

31 trepte balansate trepte ce urmaresc un traseu curb, cu muchii de treapta care converg in centrue de curbura diferite. Forma in plan difera de la o treapta la alta.

32 ochiul scarii spatiul (liber) cuprins intre rampele scarii, catre interiorul ei

33 vang grinda laterala sau centrala, in lungul rampei, pe care

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Notiuni de proiectare a scarilor la cladiri cu functiuni civile.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
54 pagini
Imagini extrase:
54 imagini
Nr cuvinte:
13 741 cuvinte
Nr caractere:
69 149 caractere
Marime:
1.93MB (arhivat)
Publicat de:
Matei Moldoveanu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Arhitectură
Tag-uri:
Noţiuni de proiectare, scărilor, rampelor, clădiri cu funcţiuni civile
Predat:
la facultate , Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" din Bucuresti
Materie:
Arhitectură
An de studiu:
III
Sus!