Organizare teritorială

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.1 Structura fondului funciar

1.2 Categoriile de folosinta a terenurilor

1.3 Protectia terenurilor

1.1 Structura fondului funciar

Fondul funciar unic al unei tari cuprinde totalitatea suprafetelor de terenuri aflate in interiorul granitelor precum si suprafata apelor teritoriale, cu sau fara o anumita destinatie economica.

Terenurile de orice fel, indiferent de destinatie, de titlul pe baza caruia sunt detinute sau de domeniul public ori privat din care fac parte, constituie fondul funciar al Romaniei.

Destinatia economica a terenurilor este naturala sau artificiala si se divide in doua mari categorii: terenuri cu destinatie agricola si terenuri cu destinatie neagricola. Toate aceste terenuri sunt utilizate in cele mai diferite ramuri ale economiei, suprafete direct predestinate pentru productie, amplasarea constructiilor productive sau de locuit.

Terenurile cu destinatie agricola cuprind: arabil, vii, livezi, pepiniere viticole si pomicole, plantatii de hamei si duzi, pasuni, fanete, sere, solarii, rasadnite, terenuri cu vegetatie forestiera care nu apartin amenajamentelor silvice, platforme si spatii pentru depozitarea productiei agricole.

Din categoria terenurilor cu destinatie neagricola fac parte: paduri, terenuri destinate impaduririi, terenuri neproductive care apartin amenajamentelor silvice, lacuri si ape, terenuri aflate permanent sub ape (albii minore, cuvete, fundul apelor maritime si al marilor teritoriale), drumuri si cai ferate, constructii, terenuri speciale si terenuri neproductive.

Fondul funciar al unei tari se divide in:

- fondul funciar agricol

- fondul funciar forestier

- fondul funciar al apelor

- fondul funciar al constructiilor

- fondul funciar al cailor de comunicatii

Distributia fondului funciar indica o pondere principala a terenurilor arabile, cele mai productive, urmate de zonele impadurite. Semnificativ pentru tara noastra este faptul ca nu exista posibilitati de extindere a suprafetelor agricole sau arabile deoarece ponderea padurilor este sub cea necesara, iar terenurile neproductive ameliorabile sunt foarte reduse ca suprafata. Din punct de vedere al resurselor funciare, Romania inregistreaza, comparativ cu alte tari, urmatoarea situatie (fig. 1.1):

- conform datelor oficiale, Romania are o suprafata agricola de 14702,30 mii ha (61,67 % din total suprafata), din care 9415,10 mii ha (39,49 % din total) reprezinta teren arabil. Intre tarile Europei, Romania se situeaza pe locul 7 ca suprafata agricola (dupa Spania, Franta, Marea Britanie, Germania, Italia, Polonia) si pe locul 5 ca suprafata arabila (dupa Spania, Franta, Germania si Polonia).

- o treime din populatia ocupata a tarii lucreaza in agricultura, ceea ce situeaza Romania mult peste media de 5,9 % a tarilor din UE 27. Toate aceste considerente situeaza Romania in randul tarilor cu potential agricol ridicat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizare teritoriala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
223 pagini
Imagini extrase:
223 imagini
Nr cuvinte:
90 906 cuvinte
Nr caractere:
540 414 caractere
Marime:
33.20MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
Organizare teritoriala, geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!