Managementul dezvoltării rurale

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Dezvoltarea industriei prin insasi modul sau de realizare are in vedere cel putin urmatoarele elemente:

alegerea zonelor de amplasare a noilor obiective, astfel ca acestea sa devina cat mai atractive pentru investitori;

delimitarea centrelor de industrializare; ameliorarea structurii si infrastructurii; acordul autoritatilor publice.

Efectele industrializarii asupra spatiului rural

cresterea cererii de produse agricole formand adevarate piete specifice cu mecanismele sale:

- prin dotarea cu mijloace mecanice performante se asigura cresterea productivitatii muncii;

- formarea unor exploatatii agricole de dimensiuni mari menite sa asigure exploatarea eficienta a mijloacelor mecanice;

- asocierea lucratorilor agricoli in vederea efectuarii in comun a unor lucrari de combatere a eroziunii solului, hidroameliorative etc.

DEFINIREA SPAtIULUI RURAL

O delimitare metodologica se cere a fi facuta si in cadrul urmatoarele categorii de populatii:

populatia rurala - formata din totalitatea persoanelor care, indiferent de sex, varsta, ocupatie etc., au domiciliul in mediul rural la data inregistrarii, chiar daca locul de munca il au in alta parte;

populatia agricola are statut ocupational si reprezinta populatia, indiferent de varsta si sex, care isi trage principala sursa de venit din ramura agriculturii. Populatia agricola poate fi intalnita in ambele medii de viata sociala, partea covarsitoare a acesteia fiind in mediul rural;

populatia taraneasca este reprezentata de acea parte a populatiei agricole care-si lucreaza pamantul, aflat in proprietate proprie sau luat in arenda, in mod direct sau sub diverse forme asociative.(versus intelectuali)

Functiile mediului rural

Carta europeana stabileste pentru spatiul rural urmatoarele functii:

functia economica;

functia ecologica;

functia socio-culturala.

Functia economica - considerata functia de baza, iar ca pilon principal in cadrul acestei functii ar fi agricultura. Alaturi de agricultura, in spatiul rural apar si se extind ramuri aflate in avalul sau amontele agriculturii si duc la formarea unor adevarate filiere, filiere care ajung sa domine intreaga activitate economica din mediul rural. Aceasta dominatie are influenta pozitiva asupra intregii vieti rurale deoarece aduce progresul, puterea de decizie si performanta economica aproape de factorii economici si sociali care se gasesc in mediul rural.

Mediul rural nu este numai un furnizor de materii prime agricole, ci devine un puternic furnizor de:

produse agroalimentare - producatorii rurali devin furnizori de produse alimentare cu grade diferite de prelucrare, produse cunoscute si cautate pe piata produselor alimentare, chiar si din mediul urban sau de pe pietele externe;

servicii complexe de agroturism acest aspect al activitatii economice rurale are tendinte ferme de extindere si poate deveni in unele zone activitatea economica primordiala;

servicii diverse - in mediul rural sfera serviciilor a fost mai putin dezvoltata si diversificata.

Functia ecologica a spatiului rural incepe sa se afirme tot mai mult prin faptul ca poluarea industriala a mediului si poluarea chimica a terenurilor agricole a inceput sa fie controlata si indepartata.

-Reducerea marilor aglomerari zootehnice, imputinarea marilor complexe de crestere a animalelor a micsorat gradul de poluare a localitatilor rurale prin evacuarea dejectiilor sau patrunderea acestora in panza freatica.

-Reducerea consumului de ingrasaminte si pesticide (Efect dublu, ptr. prod. Ecol. Pretul nu reflecta calitatea -la noi)

Un alt aspect negativ-constituie defrisarea fara discernamant a padurilor si plantatiilor intensive de pomi fructiferi intr-un moment cand restabilirea dreptului de proprietate a fost scapata de sub control, cu grave implicatii asupra mediului pe termen lung.

Functia socio-culturala a spatiului rural este o functie mai ,,voalata", mai putin vazuta si cu efecte pe termen lung, cu implicatii majore. Acest aspect al spatiului rural este greu de controlat sau de dirijat. in acest ,,creuzet" al ruralului se formeaza sistemul de valori care formeaza un patrimoniu inconfundabil al fiecarei zone. in spatiul rural se creeaza si se mentin tezaure de etnografie si folclor, mestesuguri care constituie o mare bogatie. Obiectele de artizanat, suvenirurile specifice zonelor, portul popular si gastronomia reprezinta ,,amprenta" sistemului de valori autentice rurale si ,,pasaportul" catre eternitate al spiritualitatii populare.

Dezvoltarea rurala durabila - o noua abordare

Se afirma tot mai mult in literatura de specialitate despre o ,,noua" filosofie a dezvoltarii durabile a spatiului rural*. Dezvoltarea rurala durabila este o componenta a conceptului si in acelasi timp o parte a strategiei economico-sociale de dezvoltare durabila. Dezvoltarea rurala, din punct de vedere conceptual, are multiple sfere de cuprindere:

dezvoltarea rurala locala care presupune o dezvoltare la nivelul satelor, comunelor si a gospodariilor componente;

dezvoltarea rurala transfrontaliera care porneste de la legaturi stranse pe multiple planuri, inclusiv culturale, intre comunitatile de granita ale diferitelor tari;

dezvoltarea rurala paneuropeana care se intalneste ca un fenomen tot mai frecvent de conlucrare intre factorii decidenti care actioneaza la nivelul localitatilor rurale din diverse zone din continentul european.

Dezvoltarea rurala globala si durabila constituie esenta politicilor economice si sociale ale dezvoltarii rurale prin:

- stimularea initiativei locale;

- infiintarea de intreprinderi noi (mici si mijlocii);

- diversificarea activitatilor economice;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul dezvoltarii rurale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
15 945 cuvinte
Nr caractere:
93 888 caractere
Marime:
84.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
dezvoltare, spatiu rural
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!