Produsele agricole de natura vegetala care constituie materia prima pentru industria alimentara pot fi grupate in cateva mari grupe:
- Cereale
- Leguminoase pentru boabe
- Legume
- Fructe
- Plante aromatice si radacinoase
CEREALELE: graul,porumbul,secara,orzul,orezul,ovazul,meiul sau orzoaica reprezinta cea mai importanta categorie de materii prime utilizate in alimentatia omului,dar si in scop industria
LEGUMINOASELE PENTRU BOABE reprezentate in principal de mazare, fasole, bob sau linte sunt destinate consumului alimentar,fie in stare naturala, pregatite in general prin fierbere, fie in stare conservata.
LEGUMELE constituie o clasa de materii prime vegetale de o mare varietate, rosiile, ardeii, castravetii, cartofii sau varza constituind elemente de baza intr-o alimentatie sanatoasa, ele putand fi consumate in stare cruda, cand aportul nutritiv este deosebit de mare, sau preparate prin fierbere sau conservare (de exemplu: muraturi, ardei conservati etc)
Prelucrarea industriala a legumelor ofera o mare varietate de produse, dintr-o tona de cartofi obtinandu-se, de exemplu, 140 kg de amidon uscat sau 39 l alcool etilic.
alcool etilic cartofi amidon
La categoria RADACINOASELOR cu importanta deosebita pentru industria alimentara, alaturi de pastarnac, patrunjel, marar, telina ,vegetale
pastarnac patrunjel sfecla de zahar utilizate in special la condimentarea hranei, amintim sfecla de zahar,planta cu deosebita importanta in industria extractiei si prelucrarii zaharului, alaturi de trestia de zahar.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.