Tehnologia de cultură a părului

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument...................................................................................... .........pag 3

Capitolul I .Cultura parului.......................................................... ............pag 4

1.1.Consideratii generale............................................................. .......pag 4
1.2. Cultura parului pe plan mondial................................. .....pag 5
1.3. Cultura parului in Romania ............................................................pag 6 1.4.Particularitatile biologice ale parului.....................................pag 8

Capitolul II.
1.Cerintele parului fata de factorii ecologici................................................pag 15
2.Caracterele morfologice ale parului..........................................pag 16
Capitolul III Infiintarea plantatiilor....................................................pag 17

Capitolul IV ingrijirea plantatiilor de par..............................................pag 18

Extras din atestat:

Argument:

Alaturi de prun, cires, visin, cais si piersic, parul este o pretioasa specie fructifera, intrucat fructele lui intrunesc calitati gustative si nutritive mult apreciate de consumatori. La pere, partea principala a fructului o constituie pulpa, care reprezinta 97%, in timp ce pielita ajunge la 2,5% iar semintele numai 0,5% din fruct. Cantitatea de apa in pere reprezinta aproape 95%, restul fiind zahar care variaza intre 6,5-15,2% substante pectice 0,14-0,7%, substante tanoide intre 0,06 - 0,27%, substante minerale 0,14-0,54%, aciditatea totala 0,12-0,59%, vitamina C 0,6-4,7 mg%. Ca si la alte specii fructifere, compozitia chimica a fructelor depinde de conditiile climatice ale locului de crestere, sol, sosi conditii agrotehnice.

Aportul caloric pe care-l aduce consumarea perelor, prezinta o importanta foarte mare, deoarece 100 g fructe contin 10-20 g hidrati de carbon, care dau organismului intre 40-80 de calorii.

Un alt aspect important la pere, il constituie bogatia lor in elemente bazice, analizele efectuate demonstrand ca la 100 g fruct proaspat continutul in elemente minerale masurat in echivalenti miligram este de 4,42 de potasiu, 0,43 de sodiu, 0,45 de calciu, 0,73 de magneziu si 0,07 de fier.

Perele contin de asemenea, o anumita cantitate de celuloza care constituie un factor stimulent pentru regularizarea activitatii peristaltice intestinale. Aceste considerente fac din pere alimente dietetice, cu valoare deosebita in conditiile actuale.

Cea mai mare cantitate de pere in Romania se utilizeaza pentru consumul in stare proaspata, dar se folosesc si ca dulceturi, gemuri, suc, nectar, gelatina sau chiar si uscate.

In tara noastra consumul individual este evaluat la 84 kg fructe anual,cu cresterea in perspectiva la sfarsitul prezentului cincinal la 116 kg.

Importanta cultivarii pomilor si arbustilor fructiferi in tara noastra reiese si din concordanta ce exista intre zonele ecologice din diferite regiuni si bazine naturale ale tarii.

La noi exista bazine naturale consacrate Principalele specii pomicole gasesc conditii optime pentru valorificarea potentialului de rodire ,realizand fructe de calitate superioara,atat sub aspectul comercial si al continutului in principii active.

Prin cultivarea pomilor pot fi valorificate intinse suprafete de teren in panta prezente in tara noastra avand in vedere obligativitatea amenajarii lor in prealabil astfel incat sa se asigure conditii de mecanizare in intreaga plantatie indiferent de speciile pomicole cultivate.

Prezenta pomilor si arbustilor fructiferi constituie pe langa efectul economic deosebit de important ,un element reconfortant,estetic si foarte util pentru viata oamenilor prin diminuarea poluarii aerului in asezarile din zona.

Bibliografie:

1.Pomicultura si viticultura

Autori :Stefan Oprea

Florea Voinea

Florea Rusu

Editura didactica 1980

2.Pomicultura de liceu an III-IV:I Militiu

Editura Ceres 1984

3.Pomicultura generala si speciala:

M. Popescu

Militiu

GH. Mihanescu

V. Cireasa

Editura didactica 1982

4.Pomicultura:

Ion Ceausescu

Ilarie Isan

Editura didactica 1986

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia de Cultura a Parului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
3 965 cuvinte
Nr caractere:
21 258 caractere
Marime:
180.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Tehnologii
Tag-uri:
parului, tehnologia
Predat:
la liceu
Profesorului:
Simula Ana
Sus!