Procesul tehnologic de obținere a nectarului din coacăze

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Cap. I Argument
Cap. II Caracteristicile generale ale materiei prime :
coacaze
II 1. Consideratii generale
II 2.1. Fructe - sortimente,conditii generale de calitate
II 2.2. Factorii care influenteaza pastrarea in stare proaspata
a fructelor
II 3. Starea fizico-chimica a coacazelor
II 4. Compozitia fizica a coacazelor
II 5. Compozitia chimica a coacazelor
Cap. III Scheme tehnologica de obtinere a nectarului de
coacaze
III 2. Descrierea schemei tehnologice
Cap. IV Caracteristicile produsului finit - nectarul de
cocaze
IV 1. Caracteristicile organoleptice ale produsului
finit
IV 2. Caracteristicile chimice le produsului finit
IV 3. Caracteristicile microbiologice ale produsului
finit
Cap. V P.S.I si P.M
Cap. VI Igiena
VI 1. Etapele igienizarii
VI 1.1. Agenti de curatire
VI 1.2. Substante pentru dezinfectie
VI 1.3. Reguli de igienizare pentru personalul operativ

Extras din atestat:

Nectarul este o bautura racoritoare necarbogazoasa cu parfum puternic si se pastreaza la frigider pentru o perioada destul de mica,cateva zile.Aceasta bautura reprezinta un amestec de pulpa si suc natural de fructe cu continut mare de fibre.

Exista din ce in ce mai multe argumente ca fructele si legumele proaspete nu sunt numai alimente,ci si adevaratele remedii naturale care ne ajuta la pastrarea sau redobandirea sanatatii organismului.

Nectarul din fructe este un tonic natural care ofera o digestie sigura si necostisitoare,sustine sistemul imunitar si imbunatateste procesul de eliminare a toxinelor.Sucurile proaspete s-au dovedit a fi o arma impotriva bolilor,ele grabind procesul de vindecare al infectiilor si al ulcerului.Cand sunt folosite impreuna cu alte metode naturale precum plantele medicinale,homeopatie si terapie nutritionala,sucurile naturale din fructe si legume pot sa dea cantitatea optima de nutrienti necesara pentru vindecarea sistemului imunitar.

Nectarul,ca si celelalte sucuri naturale,ajuta la descoperirea sensibilitatilor legate de mancare,un factor major in probleme legate de sistemul imunitar ca artrita,astmul si sindromul oboselii cornice.In timp ce multi oameni au beneficiat de remediile sucurilor naturale,nu toti pot sa urmeze astfel de tratamente.O afectiune nedepistata,precum diabetul sau hipoglicemia,poate,fara tratament medical,sa se inrautateasca din cauza tratamentului cu sucuri naturale.Din aceasta cauza,inainte de inceperea unei cure este bine ca fiecare sa-si faca analize medicale.

Prin absenta practice totala a grasimilor din fructe si legume dulci ca si a colesterolului,acestea vor atenua implicit dislipidemia si,in plus,vor antrena o parte din colesterolul ajuns cu bila in intestine,impiedicand astfel reabsorbtia sa.

Nectarul mai este indicat:

- In anemiile obisnuite,pentru ca stimuleaza secretia gastrica,apoi pentru ca favorizeaza absorbtia fierului si in sfarsit pentru ca stimuleaza formarea de globule rosii;

- Pentru scaderea colesterolului din sange si din bila,prevenind astfel concentrarea si precipitarea lui in colecist,sub forma de calciu.In acelasi timp,tot nectarul de fructe si legume dezintegreaza acidul uric,prevenind pe aceasta cale formarea calculilor renali,pe baza de urati;

- In bolile renale,care evolueaza cu cresterea retentiei de apa,ca si in acelea cu retentie de substante azotate in sange (uree si acid uric), aceleasi sucuri prin actiunea lor diuretica impiedica acest inconvenient.Tot prin efectul diuric al sucurilor de fructe si legume se influenteaza favorabil si evolutia in suficientei cardice; totodata vitaminele si zaharurile naturale continute de fructe si unele zarzavaturi tonifica muschiul inimii,crescandu-I astfel puterea de contractie;

- Cel de struguri,pentru acoperirea de 90-95 % din necesitatile de vitamina C ale organismului;

- Pentru copii bolnavi de rahitism si anemie.

Un studiu a aratat ca doar un sfert din populatia globului mananca doua, trei fructe sau legume pe zi asadar este mai simplu ca oamenii sa bea cateva pahare de nectar ce vor reprezenta o crestere considerabila de nutrienti in mancarea zilnica.Nu sunt multi oameni care reusesc sa manance un chilogram de morcovi sau de fructe pe zi,dar oricine poate sa adauge in programul zilnic chiar trei litri de suc natural,precum nectarul.

Problema principala ce apare la fabricarea nectarului este evitarea sedimentarii particulelor. Ca urmare, trebuie sa se acorde o atentie deosebita operatiei de omogenizare. Sucurile cu pulpa, chiar la un grad de maruntire de 0,4 mm, au tendinta de a sedimenta in timp, ceea ce inrautateste aspectul comercial. Pentru a se evita aceste neajunsuri, este necesar sa se micsoreze dimensiunile particulelor pana la 50-100 ?. Astfel se asigura obtinerea unei suspensii stabile in timp si o imbunatatire a gustului si asimilabilitatii produsului. Pentru a se atinge un grad'de maruntire atat de inaintat, se folosesc mai multe tipuri de omogenizatoare, cele mai utilizate fiind omogenizatoarele cu pistoane (cu plunger). Unele linii tehnologice, ca linia Bertuzzi, folosesc o instalatie de centrifugare, care elimina partile celulozice si realizeaza o stabilitate a produsului mai buna in timp.

Procesul de omogenizare fina determina o saturare a produsului cu aer care, datorita oxigenului continut, duce la oxidarea substantelor organice din produs, micsorand continutul de vitamaine, respectiv valoarea nutritiva. Pentru eliminarea aerului din produs se folosesc procedee termice, sub vid sau combinate. Cea mai utilizata este metoda combinata de dezaerare, prin care produsul este supus in acelasi timp efectului termic si vacuumului.

Tendinta actuala in ce priveste ambalarea nectarului este de a folosi materiale complexe (sistem Tetra-pak) pe principiul dozarii si conservarii aseptice a produselor.

Tehnologia sucurilor cu pulpa din materii prime vegetale este orientata in trei directii:

- nectarurile se obtin din fructe apartinand diferitelor specii (caise, piersici,

visine, gutui, pere, prune, struguri, coacaze, negre, zmeura, capsune, mure, afine

etc.) conform retetelor de fabricatie (tabelul 7.12);

Bibliografie:

1. Leonte Mihai - Mineralizarea scazaminteleor tehnologice in industria alimentara prin valorificarea subproduselor si deseurilor - 2005.

2. www.regielive.ro

3.Banu C. - Manualul inginerului in industria alimentara - Editura Tehnica, Bucuresti, vol. 2, 1999.

4.Banu C. - Folosirea aditivilor in industria alimentara - Editura Tehnica, Bucuresti, 2002.

5.Banu C. - Biotehnologii in industria alimentara - Editura Tehnica, Bucuresti, 2000.

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procesul Tehnologic de Obtinere a Nectarului din Coacaze.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
10 158 cuvinte
Nr caractere:
59 870 caractere
Marime:
73.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Industrie Alimentară
Tag-uri:
procese, coacaze, nectar
Predat:
la liceu
Profesorului:
iuliana
Sus!