Operații de obținere a prefabricatelor din lemn

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT 3
CAPITOLUL 1 - Sortimentul marfurilor din lemn 4
1.2. Produse brute din lemn. Lemnul destinat industriei 4
1.3. Produse brute din lemn. Lemnul pentru constructie 4
CAPITOLUL 2 - Semifabricatele din lemn 6
2.1. Semifabricate din lemn obisnuit (brut) 6
2.2. Semifabricate din lemn cu structura ameliorata 14
2.3.Semifabricate din lemn cu structura modificata 19
BIBLIOGRAFIE 23

Extras din atestat:

Lemnul este una din cele mai importante materii prime naturale fiind utilizat in principal la fabricarea mobilei, ca material de constructii, la fabricarea hartiei, fibrelor celulozice, articolelor de uz casnic, jucariilor, articolelor de uz casnic, jucariilor, articolelor de papetarie, ambarcatiunilor, ambalajelor etc.

Semifabricatele sunt produse obtinute din lemnul brut prin prelucrare manuala sau mecanica.

Am ales proiectul Operatii de obtinere a prefabricatelor din lemn deoarece consider ca fiind necesar sa se cunoasca modul in care se transforma lemnul din lemn brut in diverse materiale semifabricate necesare in constructie.

Proiectul este structurat in doua capitole. In primul capitol am vorbit despre sortimentele marfurilor din lemn (produse brute, semifabricate, produse finite), iar in al doilea capitol despre semifabricate din lemn obtinute manual sau mecanic si anume: semifabricate din lemn obisnuit (brut) - cheresteaua, semifabricate din lemn cu structura ameliorata, semifabricate din lemn cu structura modificata

Produsele industriei cherestelei servesc in constructii (edificii diverse, locuinte, binale, parchete, aviatie, vagoane, nave, caroserii auto, cai ferate etc.) si la fabricarea produselor din lemn (mobila, butoaie, instrumente muzicale, ambarcatiuni, articole sportive etc.).

Perfectionarea tehnologiei urmareste reducerea pierderilor de material lemnos (in rumegus si ramasite), cresterea productivitatii muncii, mecanizarea si automatizarea fluxurilor tehnologice. Ca produse de baza se considera: cheresteaua propriu-zisa (sau mai simplu, cherestea), semifabricatele si prefabricatele, traversele, doagele, ramasitele.

CAPITOLUL 1 - Sortimentul marfurilor din lemn

Din punctul de vedere al gradului de prelucrare produsele din lemn se impart in:

- produse brute

- semifabricate

- produse finite.

1.2. Produse brute din lemn. Lemnul destinat industriei

Produsele brute din lemn sunt produse cu un grad redus de prelucrare, aceasta fiind efectuata la locul de recoltare. Operatiile tehnologice se limiteaza la taierea la dimensiune a trunchiului, curatarea de craci si eventual de coaja si sortarea, in final obtinandu-se un lemn rotund (cojit sau necojit) de diverse lungimi si diametre.

Produsele brute se impart, in functie de domeniul de utilizare, in: lemn destinat industriei si lemn pentru constructii.

Lemnul destinat industriei este prelucrat pe cale mecanica sau chimica, in fabrici, in vederea obtinerii unor semifabricate sau produse finite. Prin prelucrarea mecanica a bustenilor se obtine intr-o prima faza cherestea, furnire, lemn de rezonanta pentru instrumente muzicale si apoi diverse produse finite.

Prin prelucrarea chimica a lemnului se obtine celuloza, hartie, acetona, acid acetic, metanol, tananti, coloranti etc.

1.3. Produse brute din lemn. Lemnul pentru constructie

Produsele din aceasta grupa sunt: bilele, manelele, prajinile, lemnul de mina, stalpii de lemn pentru linii aeriene, lemnul pentru piloti etc.

Bilele sunt busteni de rasinoase (molid, brad), cu diametrul la capatul subtire de 12-16 cm si lungimea de minimum 6 m.

Manelele sunt busteni de rasinoase cu diametrul la capatul subtire de 8-11 cm si lungimea de minimum 3 m.

Prajinile sunt trunchiuri de rasinoase sau foioase (cojite sau necojite), cu diametrul la capatul subtire de 4-7 cm si lungimea de minimum 2,60 m.

Lemnul de mina este un lemn rotund de rasinoase (molid, brad, pin) sau de foioase (stejar, gorun, salcam, fag), avand lungimi de 1,5-5 m si diametre de 10-23 cm la rasinoase si 12-25 cm la foioase. Lemnul de foioase se utilizeaza neimpregnat (cu exceptia lemnului de fag), iar cel de rasinoase se utilizeaza impregnat.

Stalpii de lemn pentru linii aeriene sunt busteni rotunzi, lungi si drepti, care sunt intrebuintati pentru liniile de telecomunicatii (telefon si telegraf) si pentru cele de transport si distributie a energiei electrice. Lungimea stalpilor este cuprinsa intre 6-14 m, iar diametrul acestora este de 17-36 cm, la 1,5 m de la baza, respectiv 12-16 cm la varf. Aceste caracteristici dimensionale determina incadrarea stalpilor in trei clase de calitate.

Bibliografie:

- Brendorfern D. si Zlate Gh. - Bazelele produtiei si prelucrarii mecanice a lemnului, Editura Ceres, Bucuresti, 1990.

- Ene N. - Tehnologia cherestelei, reprografia Universitatii, Brasov,1993.

- Ene N., si Bularca M. - Proiectarea fabricilor de cherestea, Editura Universitatii Transilvania din Brasov, 2000.

- Istrate V. - Utilajul si tehnologia de fabricatie a produselor stratificate din lemn, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti,1966.

- Mitisor Al. si Istrate V. - Tehnologia furnirelor, placajelor si placilor din fibre de lemn, Editura Tehnica, Bucuresti, 1982.

- Popa A. si Lugojanu M. - Utilajul si tehnologia fabricarii cherestelei,Editura Tehnica, Bucuresti, 1965.

- http://silvic.usv.ro/cursuri/protectia_lemnului.pdf

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Operatii de obtinere a prefabricatelor din lemn.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
4 835 cuvinte
Nr caractere:
24 863 caractere
Marime:
870.16KB (arhivat)
Publicat de:
Adela Dumitru
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Fabricarea Produselor din Lemn
Tag-uri:
lemn, prelucrare
Predat:
la liceu
Clasa:
a 12-a
Profil:
Tehnic
Profesorului:
Gheorghe Sorin
Sus!