Îngrijirea pacienților cu HTA

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

- CUPRINS 1
- MOTO 3
- MOTIVATIE 3
- CAP. I APARATULUI CARDIO-VASCULAR 4
INIMA 4
ARBORELE VASCULAR 5
FIZIOLOGIA APARATULUI CARDIO-VASCULAR 6
REGLAREA NERVOASA A CIRCULATIEI SANGVINE. 7
- CAP. II BOALA HIPERTENSIVA 10
HIPERTENSIUNEA ARTERIALA ESENTIALA 11
ETIOPATOGENIE 11
- CAP. III TABLOU CLINIC 14
CLASIFICAREA HTA 14
- CAP. IV INVESTIGATII 15
- CAP. V DIAGNOSTIC 17
5.1 DIAGNOSTICUL POZITIV 17
5.2 DIAGNOSTIC DIFERENTIAL. 17
- CAP. VI EVOLUTIE SI COMPLICATII 18
- CAP. VII TRATAMENT 19
7.1 TRATAMENTUL PROFILACTIC 19
7.2 TRATAMENTUL IGIENO-DIETETIC 19
7.3 TRATAMENTUL MEDICAMENTOS 20
7.4 TRATAMENTUL URGENTELOR HIPERTENSIVE 21
- CAP. VIII ROLUL ASISTENTULUI MEDICAL 22
- CAP. IX NEVOILE FUNDAMENTALE ALE OMULUI SANATOS SI
BOLNAV DUPA VIRGINIA HENDERSON 24
- CAP. X PLANURI DE INGRIJIRE ALE PACIENTILOR SI
TEHNICI DE LUCRU 25
- CAZUL I 25
- CAZUL II 40
-CAZUL III 54
- BIBLIOGRAFIE 67

Extras din atestat:

Prezenta in familie a HTA, cat si dorinta de a cunoaste mai multe lucruri despre boala pentru a putea acorda primul ajutor in folosul celui de langa mine m-a determinat sa aleg aceasta tema a lucrarii de diploma.

Se cunoaste ca organismul realizeaza un tot unitar cu mediul inconjurator

prin intermediul SNC.

In conditii normale de adaptare, intre organism si mediu se stabileste o stare de echilibru biologic care se poate aprecia subiectiv si obiectiv prin starea de sanatate.

Unii factori de mediu (intern, extern) pot perturba aceasta stare de echilibru, ajungandu-se astfel la starea de boala.

O anumita boala pe care, prin felul ei de manifestare o putem identifica, are o anumita cauza. Trebuie sa retinem totusi ca aceeasi boala se manifesta in mod diferit de la un organism la altul, deoarece fiecare organism reactioneaza intr-un mod particular, propriu, numai lui, la aceeasi cauza de boala. Deci, identificand o boala la un organism uman, vom trata nu boala, ci bolnavul cu particularitatile sale.

Intelegerea acestei notiuni are o mare insemnatate practica, deoarece, de ea depinde succesul tratamentelor. Un bolnav suferind de o anumita boala are psihicul sau, felul sau de manifestare, de a reactiona biologic la boala. Intelegandu-l in complexitatea manifestarilor sale, se realizeaza si acea legatura sufleteasca intre bolnav si cei ce-i ingrijesc, premisa hotaratoare pentru obtinerea unor rezultate pozitive cand tratam bolnavul.

CAPITOLUL I

ANATOMIA SI FIZIOLOGIA APARATULUI CARDIO-VASCULAR

Inima

Inima, organul central al aparatului cardiovascular, este situata in mediastin - intre cei doi plamani. Are forma unei piramide triunghiulare, cu axul indreptat oblic in jos, la stanga si inainte. Astfel, 1/3 din inima este situata la dreapta si 2/3 la stanga planului mediosagital al corpului. Greutatea inimii este de 250-300 g. Prezinta o fata convexa, sternocostala, si o fata plana, diafragmatica.

Cele doua fete se unesc printr-o margine mai ascutita, marginea dreapta. Marginea stanga, rotunjita, vine in raport cu plamanul stang. Baza inimii este situata posterior si la dreapta, aici gasindu-se vasele mari ale inimii. La baza inimii se afla atriile, iar spre varf, ventriculele.

Pe suprafata inimii se gasesc o serie de santuri: doua interventriculare si doua atrioventriculare, numite si santuri coronare, intre atrii si ventricule.

Cavitatile inimii

Atriile au forma cubica, o capacitate mai mica decat a ventriculelor, peretii mai subtiri si prezinta cate o prelungire, numite urechiuse. La nivelul atriului drept se gasesc orificiul venei cave superioare, orificiul venei cave inferioare, orificiul sinusului coronar, orificiul urechiusei drepte si orificiul atrioventricular drept, prevazut cu valva tricuspida. La nivelul atriului stang sunt patru orificii de deschidere ale venelor pulmonare, orificiul de deschidere al urechiusei stangi si orificiul atrioventricular prevazut cu valva bicuspida (mitrala). Cele doua atrii sunt separate prin septul interatrial.

Ventriculele au o forma piramidala triunghiulara, cu baza spre orificiul atrioventricular. Peretii lor nu sunt netezi, ci prezinta, pe fata interna, trabecule. La baza ventriculilor se afla orificiile atrioventriculare -- drept si stang --, fiecare prevazut cu valva atrioventriculara si orificiile arteriale prin care ventriculul stang comunica cu aorta, iar cel drept, cu trunchiul pulmonar. Fiecare orificiu arterial este prevazut cu trei valvule semilunare sau sigmoide, care au aspect de cuib de randunica. Cele doua ventricule sunt separate prin septul inter

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ingrijirea Pacientilor cu HTA.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2006
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
8 760 cuvinte
Nr caractere:
50 882 caractere
Marime:
99.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
ventricule, inima, sange
Predat:
Şcoala Sanitară Postliceală „carol Davila”
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Profesorului:
Matei Monica
Sus!